top of page

Tips om acne te bestrijden. Wat kun je er zelf aan doen?

Bijgewerkt op: 25 apr. 2021

Acne komt veel voor, vooral tussen de 15 en 25 jaar. Wat kun je er zoal aan doen? Lees mijn tips in onderstaand artikel.


Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgkliertjes. Het wordt verergert door peuteren, dus probeer ervan af te blijven. Gebruik liever geen make-up want die sluit de huid af.


Wat is acne?


Het betekent jeugdpuistjes. Ze zitten in het gezicht, op de rug, op de borst of op de schouders. De huid bevat kliertjes die talg aanmaken. Deze talg transporteert dode huidcellen naar het huidoppervlak. Talg is een vettige beschermende stof. Als deze kliertjes verstopt of ontstoken raken ontstaan er puistjes.


Wat is kenmerkend?


Kenmerkend voor acne zijn de comedonen, ook wel mee-eters genoemd. Er komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg. Als dit puntje zwart wordt is het een open mee-eter. Als de tagklier ontstoken raakt, ontstaat er een rood puistje met uiteindelijk een gele puskop.Hoe ontstaat acne?


Hormoonveranderingen zorgen ervoor dat de talgkliertjes in de huid meer talg aanmaken. De opperlaag van de huid wordt dikker. De kliertjes raken verstopt door te veel talg en huidschilfers. Zo ontstaan er mee-eters en puistjes die gaan ontsteken.

Ook kan erfelijkheid een rol spelen.


Wat zijn mijn adviezen?


Laat je huid met rust


Dep je huid na het wassen voorzichtig met een schone handdoek of met een tissue droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is niet verstandig, dat irriteert de huid en helpt niet.


Niet uitknijpen en niet peuteren


Knijp ze niet uit en krap of peuter er ook niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekens ontstaan.

Alleen de open mee-eters, de zwarte, mag je voorzichtig uitdrukken. Ga hierbij hygiënisch te werk; omwikkel je vingers met tissues.

Nabehandelen kan met een drupje tea tree oil op een tissue of watje en voorzichtig op de plek drukken. Niet deppen want dan besmet je het omliggende gebied.


Wat kun je er zelf nog meer aan doen?


Acne geneest uiteindelijk vanzelf. Er zijn producten te koop met benzoylperoxide, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.


Ik denk dat je goed op je hygiëne moet letten en je huid goed moet schoonhouden.

Iedere ochtend met water en s' avonds met foamgel reinigen voor het slapen gaan. Wees voorzichtig met scrub. Kies voor een milde scrub en doe het niet te vaak.

Mijn advies is eens per 2 weken.

Zorg dat je regelmatig je handen wast, want ongemerkt kom je vaak aan je gezicht.

Douche niet te heet en eindig altijd met koud water. Drink voldoende water en let op je voeding. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die puistjes kunnen verergeren, maar dat is voor iedereen verschillend. Bij een huidkliniek kun je laten testen waar je gevoelig of allergisch voor bent.


Nog een tip: drink groene thee.

Groene thee is een natuurlijk samentrekkend middel met uitstekende resultaten bij de behandeling van acne. Het is een anti-oxidant, dwz in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Het helpt de productie van talg te verminderen.

En tot slot: de zon doet wonderen! Wel goed insmeren :)

(Het merk Eucerin wordt aanbevolen door dermatologen)Succes ermee en blijf gezond!


Liefs Karin
40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page