top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMooij bij Karin

De kenmerken en behandeling van couperose

Bijgewerkt op: 25 apr. 2021Couperose is een dermatologische aandoening.

Het verschijnsel van roodachtige plekken op de huid is het belangrijkste kenmerk, voornamelijk als gevolg van temperatuursveranderingen.

Deze aandoening treft meer vrouwen dan mannen en is aan zowel externe als interne oorzaken te wijten. Het komt vaker voor bij mensen met een lichte of bleke huid.

Roodheid van het gezicht is vooral in de winter normaal vanwege de koude temperaturen, maar als de roodheid in de loop van de tijd permanent en intens wordt, dan kan het probleem couperose zijn.


Couperose is een vaatafwijking die zich voornamelijk in de vaatjes manifesteert. Dit komt omdat ze zeer weinig elasticiteit hebben. De huid wordt rood als de bloedsomloop sterk toeneemt.


De reden is dat de bloedvaten niet meer elastisch zijn en moeite hebben om naar hun normale toestand terug te keren. Over het algemeen is couperose aanwezig op de wangen, kin en neus, maar het kan overal in het gezicht en in de hals voorkomen.


Couperose wordt ook wel teleangiëctasieën, oftewel tele's genoemd. Het ziet eruit als spinachtige haarvaatjes. Ze variëren van rood tot licht violet en deze tele's komen ook op het lichaam voor, meestal op de benen.


De factoren die tot de verwijding van deze kleine vaten kunnen leiden zijn:

*plotselinge temperatuursveranderingen

*weersinvloeden (harde en kille wind)

*roken

*alcohol

*blootstelling aan de zon

*stress of angst

*hormonale veranderingen

*zwangerschap

*diabetes of hypertensie (hoge bloeddruk)

*corticosteroiden (ontstekingsremmende medicijnen)

*het is genetisch bepaald

*veroudering


Een dagelijkse huidverzorging met geschikte producten (er zijn crèmes die de doorstroming van het bloed verminderen) voor je huidtype en algemene gezonde levensstijlgewoonten zijn belangrijk.


Factoren die je zoveel mogelijk moet vermijden zijn: pittig eten, het bezoek aan de sauna, alcohol, roken en de zon.


Én zorg goed voor je huid, je hebt er maar één!Liefs Karin


ps heb je veel last van couperose/tele's, bezoek dan eens de huisarts of een dermatoloog.


#mooijbijkarin #schoonheidssalon #schoonheidsspecialist #couperose #teleangiectasieen #schoonheid #mooi #gezichtsbehandeling #verzorging #ontspanning #huidverzorging #huidverbetering #schoonheidsspecialistooij #zon #producten #gezondheid #gezondehuid #ooij #ooijbijnijmegen #nijmegen35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page