top of page

De kenmerken en behandeling van couperose. Wat kan je er zelf aan doen?

Bijgewerkt op: 7 aug. 2023Couperose is een dermatologische aandoening. Het verschijnsel van roodachtige plekken op de huid is het belangrijkste kenmerk, voornamelijk als gevolg van temperatuursveranderingen.


Deze aandoening treft meer vrouwen dan mannen en is aan zowel externe als interne oorzaken te wijten. Het komt vaker voor bij mensen met een lichte of bleke huid.

Roodheid van het gezicht is vooral in de winter normaal vanwege de koude temperaturen, maar als de roodheid in de loop van de tijd permanent en intens wordt, dan kan het probleem couperose zijn.


Couperose is een vaatafwijking die zich voornamelijk in de vaatjes manifesteert. Dit komt omdat ze weinig elastisch zijn en moeite hebben naar hun normale toestand terug te keren.

De huid wordt rood als de bloedsomloop sterk toeneemt. Ook is de huid hier dunner, waardoor je de rode en blauwe vaatjes beter ziet. Daarom is het beter niet op de couperose te scrubben.

Over het algemeen is couperose aanwezig op de wangen, kin en neus, maar het kan overal in het gezicht en in de hals voorkomen.


Couperose wordt ook wel teleangiëctasieën, oftewel tele's genoemd. Het ziet eruit als spinachtige haarvaatjes. Ze variëren van rood tot licht violet en deze tele's komen ook op het lichaam voor, meestal op de benen (spinachtig).


De factoren die tot de verwijding van deze kleine vaten kunnen leiden zijn:


*plotselinge temperatuursveranderingen (bijv. in de sauna)

*weersinvloeden (harde en kille wind)

*pittig eten

*roken

*alcohol

*blootstelling aan de zon

*stress of angst

*hormonale veranderingen

*zwangerschap

*diabetes of hypertensie (hoge bloeddruk)

*corticosteroiden (ontstekingsremmende medicijnen)

*het is genetisch bepaald

*veroudering


Een dagelijkse huidverzorging met geschikte producten en gezonde levensstijlgewoonten, zoals hierboven beschreven, zijn belangrijk.

Heb je last van couperose, kom dan eens langs in mijn salon. Ik heb een prachtig product tegen roodheid genaamd Rosalique. Het camoufleert direct, verzorgt, kalmeert en beschermt de huid én is geschikt als zonbescherming. Bij dagelijks gebruik zal de couperose zelfs verminderen.

Ik heb proefjes zodat je het thuis kunt uitproberen.Zorg goed voor je huid, je hebt er maar één!Liefs Karin


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page