top of page

Wat is nu een goede zonbescherming? Wil jij het voor eens en altijd weten?

Bijgewerkt op: 4 mei 2023De samenstelling van zonbescherming is een 'hot topic'. Wat is het verschil tussen een mineraal- en een chemisch filter, wat is het effect op het milieu, wat is het verschil tussen SPF 15 en SPF 50 nu eigenlijk en is SPF in je dagcrème goed of niet goed?


Hoe zit het ook al weer met de UVA- en UVB straling?


Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo'n 95% uit UVA-straling (A staat voor Aging) en voor 5% uit UVB (B staat voor Burning). De UVB stralen zijn krachtiger, maar dringen minder diep in de huid door. UVA veroorzaakt pimentvlekken, collageenafbraak en couperose. UVB creërt schade aan ons DNA en zorgt voor een minder goed immuunsysteem. Dit kan huidtumoren tot gevolg hebben.De voordelen van minerale versus chemische filters


Voordelen minerale filters:


* ze bestaan uit kristallen die de zon weerkaatsen en werken voornamelijk op de UVA stralen

* ze bevatten zink- en titaniumoxide (vandaar de witte waas en moeilijk uitsmeerbaarheid)

* werken alleen aan de oppervlakte van de huid (dringen er niet doorheen)

* houden geen warmte vast en werken als spiegels. Ze reflecteren de zonnestralen zodat ze de huid niet bereiken

* ze zijn nooit waterproof

* geen half uur inwerktijd maar directe bescherming

Chemische filters:


* richten zich meer op UVB straling

* dringen dieper door in de huid, ze absorberen de zonnestralen en de bloedvaten voeren de warmte die hierbij vrijkomt af

* zijn goed uitsmeerbaar. Dat komt o.a. omdat ze microplastics bevatten

* hebben een half uur inwerktijd nodig

* zijn waterproofConclusie is dat de voorkeur uit gaat naar minerale filters omdat ze niet in je bloedbaan terecht komen en dus geen reactie kunnen geven op bijv. je immuunsysteem. Chemische filters kunnen kankerverwekkend zijn doordat ze in je bloedbaan terecht komen. Bovendien zijn chemische filters slecht voor het milieu. Zoals ik al schreef, ze bevatten microplastics en die zijn niet goed voor het zeeleven en het koraal (als je gaat zwemmen in zee).SPF 15 of 50? (SPF=Sun Protection Factor)


Factor 15 biedt 94% bescherming, factor 30 biedt 97 % en factor 50 biedt 98% bescherming.

Zo dicht ligt het bij elkaar. Mensen denken met 50% zo goed beschermt te zijn dat ze maar 1 keer hoeven in te smeren. Daar zit maar een klein verschil in dus.

Factor 50 smeert minder fijn dan factor 30 of 15. Als dus een crème met factor 15 of 30 prettiger smeert dan factor 50 dan zul je waarschijnlijk vaker smeren en dat is het belangrijkste.Kun je een dagcrème met SPF als bescherming gebruiken?


* volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de meest gebruikte zonnefilters irriterend voor je huid. Dat wil je dus liever niet de hele dag op je gezicht hebben

* we zitten veel binnen. Dan heb je helemaal geen zonnefilter nodig

* we hebben vaak een tekort aan vitamine D. Door altijd een zonnefilter te gebruiken kun je geen of weinig vitamine D aanmaken, terwijl het juist zo belangrijk is

* crèmes met SPF bieden schijn-veiligheid. Je weet vast wel dat je iedere 2 uur moet insmeren als je de hele dag in de felle zon bent. Doe je dat ook met je dagcrème? Nee, daar wil je juist de hele dag mee doorkomen, zonder bij te hoeven smeren.


Zelf ben ik voorstander van een aparte dagcrème én een aparte zonnebrandcrème. Dan krijg je van beide het beste. In een dagcrème met een SPF zul je geen hoge concentraties ingrediënten vinden. Dat past niet in één formule. En die actieve stoffen (bijvoorbeeld vitamine C, hyaluronzuur of niacinamide B3) wil je juist graag in je dagcrème hebben. Die beschermen je bijvoorbeeld tegen huidveroudering en voorkomen pigmentvlekken. Gebruik je de producten apart, zorg er dan voor dat je eerst de dagcrème aanbrengt en daarna de zonnebrandcrème.Ik hoop dat ik dit onderwerp duidelijk en voldoende heb uitgelegd. Wil je meer informatie of uitleg neem dan contact met mij op. Ik heb een nieuwe zonnebrand-lijn in mijn assortiment met alleen minerale filters. De lijn heet Cuprum en is afkomstig uit Italië. Gelukkig smeren ze beter uit en daardoor is de witte waas minder aanwezig. Kom je bij mij in de salon dan zal ik het je laten voelen op je huid. Zie ik je snel?

Wees zuinig op je huid, je hebt er meer één!Liefs Karin
133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page