top of page

Wat is een goede zonbescherming? Wil jij het voor eens en altijd weten?

Bijgewerkt op: 14 mrt.



De samenstelling van zonbescherming is 'hot topic'. Wat is het verschil tussen een mineraal- en een chemisch filter, wat is het effect op het milieu, wat is het verschil tussen SPF 15 en SPF 50 nu eigenlijk en is SPF in je dagcrème goed of niet goed?


Hoe zit het ook al weer met de UVA- en UVB straling?


Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo'n 95% uit UVA-straling (A staat voor Aging) en voor 5% uit UVB (B staat voor Burning).

De UVB stralen zijn krachtiger en creëren schade aan ons DNA , dat zorgt voor een minder goed immuunsysteem. En dit kan huidtumoren tot gevolg hebben.

UVA stralen veroorzaken pigmentvlekken, collageenafbraak en couperose (huidveroudering).



De voordelen van minerale versus chemische filters


Voordelen minerale filters:


* ze bestaan uit kristallen die de zon weerkaatsen en werken op de UVA en UVB stralen

*ze bevatten zink- en titaniumoxide (waardoor het soms iets moeilijker uitsmeerbaar is,

maar zink is zeer goed voor de huid; het is een antioxidant en zorgt voor celvernieuwing)

* werken alleen aan de oppervlakte van de huid (dringen er niet doorheen)

* houden geen warmte vast en werken als spiegels ( reflecteren de zonnestralen)

* geen half uur inwerktijd maar directe bescherming en zijn nooit waterproof

Chemische filters:


* richten zich meer op UVB straling (dus niet tegen huidveroudering)

* dringen dieper door in de huid, ze absorberen de zonnestralen (komen in je bloedbaan terecht)

* zijn goed uitsmeerbaar (dat komt omdat er geen zink inzit en ze microplastics bevatten)

* hebben een half uur inwerktijd nodig en zijn altijd waterproof



Conclusie is dat de voorkeur uit gaat naar minerale filters omdat ze niet in je bloedbaan terecht komen en dus geen reactie kunnen geven op bijv. je immuunsysteem. En ook belangrijk: ze beschermen de huid tegen huidveroudering.

Chemische filters kunnen kankerverwekkend zijn doordat ze in je bloedbaan terecht komen. Bovendien zijn chemische filters slecht voor het milieu. Ze bevatten microplastics: die zijn niet goed jouw lichaam en ook niet voor het zeeleven en het koraal.



SPF 15 of 50? (SPF=Sun Protection Factor)


Factor 15 biedt 94% bescherming, factor 30 biedt 97 % en factor 50 biedt 98% bescherming.

Zo dicht ligt het bij elkaar. Mensen denken met 50% zo goed beschermt te zijn dat ze maar 1 keer hoeven in te smeren. Daar zit maar een klein verschil in dus.

Factor 50 smeert minder fijn dan factor 30 of 15. Als dus een crème met factor 15 of 30 prettiger smeert dan factor 50 dan zul je waarschijnlijk vaker smeren en dat is het belangrijkste.



Kun je een dagcrème met ingebouwd SPF als bescherming gebruiken?


* in de winter zitten we veel binnen. Dan heb je geen zonnefilter nodig

* we hebben vaak een tekort aan vitamine D. Door altijd een zonnefilter te gebruiken kun je geen of weinig vitamine D aanmaken, terwijl het juist belangrijk is

* crèmes met SPF bieden schijn-veiligheid. Je weet vast wel dat je iedere 2 uur moet insmeren als je de hele dag in de felle zon bent. Doe je dat ook met je dagcrème?


Zelf ben ik voorstander van een aparte dagcrème én een aparte zonnecrème. Dan krijg je van beide het beste. In een dagcrème met een SPF zul je geen hoge concentraties ingrediënten vinden. Dat past niet in één formule. En die actieve stoffen (bijvoorbeeld retinol, vitamine C, hyaluronzuur en niacinamide B3) wil je juist graag in je dagcrème hebben. Die beschermen je tegen huidveroudering en voorkomen pigmentvlekken. Gebruik je de producten apart, zorg er dan voor dat je eerst de dagcrème aanbrengt en daarna de zonnecrème.



Wil je meer informatie of uitleg neem dan contact met mij op. Ik heb een zonnelijn in mijn assortiment met alleen minerale filters. De lijn heet Cuprum, is biologisch, en afkomstig uit Italië. Gelukkig smeren ze goed waardoor de witte waas nauwelijks te zien is. Kom je bij mij in de salon dan zal ik het je laten voelen op je huid. Zie ik je snel?


Wees zuinig op je huid, je hebt er maar één!


Liefs, Karin








167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page