top of page

5 feiten of mythen over huidverzorging en de gezondheid ervan


De huid is het belangrijkste orgaan van ons lichaam en het krijgt niet altijd de aandacht die het verdient. De huid is verantwoordelijk voor het beschermen van het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Het werkt ook als een barrière tegen veranderingen van temperatuur, lucht en bacteriën.

De huid stelt ons in staat om aanraking te ervaren en beïnvloedt ons uiterlijk, seksualiteit en zelfrespect.


  1. Is hydratatie belangrijk voor je huidverzorging en de gezondheid ervan?

Feit: het drinken van water is echt nodig voor de goede werking en balans van ons hele lichaam. Het zorgt o.a. voor het afvoeren van afvalstoffen. Ook de huid moet gehydrateerd blijven. Het gemiddelde van 1,5 liter wordt aanbevolen maar is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid beweging, de temperatuur ivm vochtverlies en of je op dieet bent.


2. Scrubben of exfoliëren (het verwijderen van dode huidcellen) elimineert cellulitis?


Mythe: Cellulite is te wijten aan de ophoping van vet in de diepere huidlagen. Door scrubben of exfoliëren bereik je de oppervlakkige laag en kun je deze stimuleren. Het is goed voor de huid ivm het verwijderen van de dode huidcellen, maar helaas kun je cellulite hiermee niet de das om doen.

In plaats daarvan zijn de belangrijkste zaken het volgen van een goed en gebalanceerd dieet/eetpatroon en regelmatige (intensieve) lichaamsbeweging.


3. Heeft stress invloed op de gezondheid van de huid?


Feit: Constante blootstelling aan stress beïnvloedt zowel de gezondheid van de huid als het welzijn van de rest van het lichaam. Er zijn dermatologische ziekten die door stress worden beïnvloed. Voorbeelden zijn: psoriasis (chronische huidziekte gekenmerkt door rode vlekken met witachtige schubben die verergeren bij stress) en alopecia areata (een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem tot haaruitval leidt)


4. Wordt de huid constant vernieuwd?


Feit: De huid is een orgaan dat zijn eigen vernieuwingscyclus heeft. Onze cellen regenereren voortdurend in de diepste laag. Van daaruit gaan ze naar de opperhuid (bovenste laag) en vervangen ze de oude cellen. De huid heeft ongeveer 28 dagen nodig om te vernieuwen. Bij het stijgen van de leeftijd wordt het tempo van vernieuwing vertraagd. Er zijn meer factoren die zorgen voor vertraging zoals, je raadt het al...stress. Maar ook teveel blootstelling aan de zon, slapeloosheid en slechte voeding.


5. Met een eerste bruin laagje op de huid verbrand je niet meer in de zon.


Mythe: Snel nog even onder de zonnebank zodat je niet "wit" op vakantie gaat helpt niet. Een eerste laagje bruin kun je vergelijken met SPF 3, veel te weinig dus. En dan heb ik het niet eens over hoe slecht de zonnebank voor je huid is. Gewoon altijd goed insmeren met een hoge factor en herhalen, ook als je waterproof gebruikt.

Tegenwoordig zijn er zonnebrandproducten te koop waarvan de substantie bruin is en die je een schitterende 'bronzed glow' geeft. Ideaal voor mensen met een blanke huid type 1 of 2 (voor mij dus).Dit zijn slechts enkele voorbeelden om te weten dat niet alles wat je dacht te weten over huidverzorging waar is.

Het belangrijkste is dat je goed gehydrateerd blijft, gezond eet, voor voldoende rust en ontspanning zorgt, matig bent met alcohol, dat je tussen 12:00 en 15:00 uur uit de zon blijft én dat je een hoge zonnefactor (30) aanbrengt.Dit waren mijn tips, doe er je voordeel mee !


Liefs Karin

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page