top of page

Dít zijn de 6 meest voorkomende voedingstekorten bij vrouwen


Als je een voedingstekort hebt, geeft je lichaam dat aan door middel van symptomen. Er zijn een aantal tekorten die regelmatig voorkomen, zonder dat we zelf doorhebben dat we er iets aan kunnen doen.


Ben je snel moe? Misselijk of duizelig? Heb je last van haaruitval? Of breken je nagels snel af? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt. Welke vitaminen of mineralen krijg je dan te weinig binnen en wat kun je ertegen doen?Dit zijn de 6 meest voorkomende tekorten:


1. Vitamine B12


Vitamine B12 wordt niet zelf door je lichaam aangemaakt. Je hebt het nodig voor de aanmaak van bloed en zenuwen, en dus helpt het bij het functioneren van het zenuwstelsel. Ook zorgt het voor een gezond energieniveau. De meest voorkomende symptomen van een tekort zijn vermoeidheid en lusteloosheid. Ook kun je last krijgen van vergeetachtigheid, tintelingen, een bleke huid, angst of wazig zicht. Vitamine B12 zit in vlees, vis, melk, boter, kwark, yoghurt en eieren.


2. Magnesium


Magnesium is een mineraal dat zorgt voor de vorming en het functioneren van je botten en spieren. Als je een tekort hebt, dan kun je last hebben van stijve spieren, krampen, chronisch vermoeid gevoel, slechte ontspanning, hoofdpijn, hartritmestoornissen, spijsverterings-problemen of astmatische klachten. Magnesium zit in brood, graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees.


3. Calcium


Calcium is een mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Het helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren en de bloedstolling. Symptomen van een tekort zijn: krampen, brosse nagels, haaruitval, tintelingen, onregelmatige hartslag en snel last hebben van blessures. Calcium zit in melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Het is slim om bij een calciumtekort vitamine D binnen te krijgen, want vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam.


4. Vitamine D


Vitamine D is erg belangrijk voor je hele gezondheid en welzijn. Het is een antioxidant en kan ontstekingen verminderen. Je krijgt het binnen door middel van zonlicht. Om zeker te weten dat je genoeg zonlicht krijgt, moet je dagelijks tussen 11:00 en 15:00 uur een half uur zonlicht 'vangen' op je hoofd en handen. De signalen bij een tekort zijn: een doffe huid, puistjes, fijne lijntjes en rimpels, droge huid en overmatig zweten. Vitamine D zit vooral in vette vis, eieren, vlees, margarine en halvarine.


5. Ijzer


Ijzer is een belangrijk mineraal dat we elke dag nodig hebben. Het zorgt voor het vervoer van zuurstof door je bloed en het helpt je afweersysteem goed te functioneren. Is je ijzergehalte laag dan kun je last hebben van vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn, koude handen en voeten en haaruitval. Ijzer zit in linzen, rood vlees, quinoa, pompoenpitten, broccoli, spinazie, brood, pistachenoten en chocolade. Ook gaat vitamine C goed samen met voeding die rijk is aan ijzer. Denk aan citrusvruchten, aardbeien en tomaten.


6. Jodium


Jodium is een mineraal dat voornamelijk voorkomt in zeevruchten. Het ondersteunt de werking van je schildklier; een tekort aan jodium kan ervoor zorgen dat je schildklier te traag werkt.

De symptomen zijn: broze nagels, vermoeidheid, koude handen en voeten en haaruitval.

Jodium zit in zeewier, kabeljauw, tonijn, eieren, noten en spinazie.


Soms is het lastig om voldoende vitaminen en mineralen uit je voeding te halen. Wat mij helpt is dagelijks voedingssupplementen in te nemen. Zo weet je (bijna) zeker dat je voldoende van alles binnenkrijgt. Wil je meer tips over voedingssupplementen, neem dan contact met mij op.


Wat heeft bovenstaande informatie met je huid te maken? Nou...heel veel! Want je huid is je grootste orgaan. En als je hele gestel en gezondheid goed is, heb je ook een mooie huid.

Zorg dus goed voor je lichaam en huid!Liefs Karin


Ps. Een ei mag je iedere dag eten. Want in eieren zitten heel veel goede vitaminen. Niet meer dan één ei ivm het cholesterol. En het liefst gekookt ivm de calorieën.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page