top of page

5 signalen dat je huid vitamine D tekort heeft én is vitamine E echt een wondermiddel?


Meestal speelt vitamine D tekort in de winter, maar nu we grotendeels thuis zitten en de zon zich nog weinig laat zien, krijgen we te weinig zonlicht binnen. Vitamine D is belangrijk voor je gezondheid en het welzijn. Er wordt gezegt dat het je kan wapenen tegen corona. Je hebt het ook nodig voor een gezonde, stralende huid. Aanbevolen wordt minimaal een half uur zon per dag te 'vangen'. Maar wanneer weet je of je een tekort aan zonlicht en dus vitamine D hebt?


1. Je hebt een doffe huid


Alle organen en vooral de huid als grootste orgaan hebben vitamine D nodig om te functioneren. Als je huid grauw oogt of minder stevig voelt, kan er sprake zijn van een tekort. Dat geldt ook als je last hebt van donkere kringen onder de ogen.


2. Puistjes


Vitamine D kan het aantal ontstekingen van de huid verkleinen. Door een tekort kun je meer last hebben van acne of rosacea. De zon werkt uitstekend voor een acne-huid. De acne droogt door het zonlicht uit. Zorg er wel voor dat je zonnebrand aanbrengt (factor 50). Eucerin wordt aanbevolen door dermatologen. Ik gebruik Eucerin zelf ook als zonbescherming voor mijn gezicht.


3. Fijne lijntjes


Vitamine D werkt als een antioxidant. Dat betekent dat het vecht tegen fijne lijntjes en rimpels.

D gaat de strijd aan met vrije radicalen die lijntjes veroorzaken. Een tekort aan D zorgt ervoor dat de rimpels dieper zijn.


4. Droge huid


Een jeukende huid is meestal een teken van een droge huid. Vaak zichtbaar op het voorhoofd.

Je kunt bij een tekort aan D zelfs eczeem ontwikkelen. Aanbevolen wordt vitamine D aan te vullen met supplementen.


5. Zweten


Overmatig zweten over het lichaam en vooral in je gezicht kan ook een teken zijn van vitamine D tekort. Door het zweet droog de huid uit en raakt het geïrriteerd. Zorg na het zweten voor een goede reiniging want zout is slecht voor je huid.Een andere belangrijke vitamine voor je huid is vitamine E


Deze vetoplosbare vitamine is een multitasker voor je lichaam en als antioxidant beschermt het je cellen, bloedvaten, organen (huid) , ogen en weefsel.

In tegenstelling tot vitamine D maakt je lichaam zelf geen vitamine E aan. Dit haal je uit je voeding. Het zit voornamelijk in zonnebloemolie (en pitten), halvarine, brood, graanproducten, noten (hazelnoten, amandelen, pistache, paranoten), zaden, garnalen, eieren, avocado's , groenten en fruit.


Sterkere huid


Daarnaast vindt je deze vitamine E ook in verzorgingsproducten. Dankzij de anti-aging en vochtinbrengende eigenschappen is het een wondermiddel voor je huid. E zorgt er ook voor dat je minder snel verbrand. Vaak zit deze vitamine verwerkt in zonnebrandproducten.


Omdat E een antioxidant is speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn essentieel voor het transporteren van zuurstof naar al je organen.


Vitamine E werkt het beste samen met vitamine C. Ook een antioxidant en een wondermiddel.

Binnenkort meer over vitamine C en andere belangrijke vitamines voor je huid en lichaam.


Wees zuinig op je huid, je hebt er maar één!


Liefs Karin


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page